Proiectare integrata

Provocările cu care se confruntă sectorul construcțiilor, acum și în viitor, sunt multe și variate: proiectele devin tot mai complexe, în timp ce bugetele și termenele de predare scad continuu.

Din ce în ce mai mult, participanții la proiect trebuie să fie luați în considerare și incluși în fluxul de lucru. Noile reglementări ce apar și cerințele suplimentare de lucru sunt provocări ce fac și mai dificilă activitatea de proiectare și construcție.

Managementul clădirilor pe întreg ciclului de viață este, de asemenea, o cerință din ce în ce în ce mai importantă și mulți clienți pun un accent tot mai mare pe durabilitate.

Consecințele acestor evoluții sunt previzibile: calitate mai redusă în construcții, venituri mai mici, riscuri mai mari legate de creșterile ulterioare ale costurilor.

Soluția este utilizarea unui sistem BIM (Building Information Modeling) care asigură un flux informațional eficient pe toată durata de proiectare, construcție și exploatare a construcției, care în final se traduce direct printr-o creștere semnificativă a performanței. Și aceasta este și calea pe care a urmat-o și POPP & ASOCIAŢII.

BIM poate fi considerat ca o tranziție marcantă în practica proiectării. Spre deosebire de CADD (Computer-Aided Design and Drafting), care în esență doar automatizează aspectele tradiționale ale producerii desenelor, BIM reprezintă o schimbare fundamentală.

BIM ajută arhitecții și inginerii să răspundă celor mai recente provocări din sectorul AEC, reușind astfel într-o piață extrem de competitivă. Folosind metoda BIM, utilizatorii beneficiază de informații digitale consistent în toate fazele de management al ciclului de viață al clădirii, fiind astfel capabili să-și crească profiturile.

În loc să piardă timp prețios cu sarcini repetitive, generatoare de erori, modul de lucru BIM permite inginerilor să se concentreze în mod creativ asupra procesului de proiectare, generând și optimizând variante multiple de soluționare ale problemelor complexe apărute în fluxul de proiectare. Proiectanţii fac astfel faţă cu succes unor proiecte ambițioase și complexe.

Un alt element extrem de important în managementul unei companii ce lucrează în domeniul construcțiilor este gestionarea cu precizie a costurilor. Modul de lucru BIM face foarte simplu de realizat această cerință, orice modificare a proiectului, deci a modelului unic informațional, fiind direct și imediat evidențiată în costuri.

Respectarea termenelor este un alt atu important al acestui mod de lucru.

Industria construcțiilor – constând din arhitecți, ingineri, antreprenori și investitori – obișnuia să transfere informația în mod tradițional prin mijloace manuale, cu ajutorul hârtiei, telefonului, faxului, poștei și prin utilizarea poștei electronice al documentelor tipărite. În prezent, cu ajutorul BIM, folosind EDI (Electronic Data Interchange), sunt create noi proceduri de afaceri pentru a permite schimbul electronic de date între toate părțile interesate în proiect. Distanțele geografice nu mai contează.