Tehnologii

Excavatii

Pe parcursul experientei noastre am utilizat o serie de tehnologii de excavatie pentru cladiri cu mai multe subsoluri. Fiecare tehnologie are avantaje si dezavantaje, de aceea nu poate fi utilizata una singura cu caracter general.

In abordarea fiecarui proiect tinem cont de constrangerile date si urmarim optimizarea costurilor.

Ne asiguram ca terenul aflat sub cladirile invecinate (daca e cazul) nu isi modifica starea de tensiuni.

Uneori avem nevoie de solutii pentru excavare cu mult sub nivelul panzei freatice. Alteori e necesara o solutie pentru contracararea „uplift-ului” cladirilor cu mai putine nivele si cu o greutate mult mai mica decat a pamantului excavat.

Tipuri de excavatii:

-       tehnologia top-down  – este solutia cea mai sigura din punct de vedere al influentei asupra cladirilor aflate in imediata vecinatate; tehnologia top-down se recomanda atunci cand in imediata vecinatate se afla cladiri monument sau in RS1; este o solutie recomandata pentru subsoluri (incinte) de mari dimensiuni; se reduce durata de executie a infrastructurii si se poate reduce durata de executie a structurii in ansamblu prin realizarea in paralel atat a subsolului cat si a suprastructurii; in anumite situatii poate aduce costuri suplimentare fata de o excavatie deschisa, dar se castiga timp.

-          excavatie deschisa cu sprijinire orizontala (cu ancore sau spraituri – sunt similare ca si cost);

-          excavatie deschisa cu spraituri inclinate – este o solutie utilizata pentru incinte de mari dimensiuni; in cele mai multe cazuri presupune realizarea sistemului de fundare in 2 etape; dezavantaj: interactiunea dintre executia structurii si elementele de sprijin

-          realizarea subzidirilor si a ecranelor impermeabile folosind jet-grounding. Realizarea sapaturilor sub protectia peretilor de incinta formati din coloane de jet-grouting dispuse in bolta (Victoriei 145). Aceasta tehnologie a mai fost utilizata de noi in situatiile de etansare a peretilor mulati si in cazul subzidirilor pe adancimi mari. In principiu coloana de jet-grouting este mai ieftina decat solutiile cu piloti numai ca mobilizarea tuturor utilajelor necesare realizarii coloanelor de jet-grouting este costisitoare si se justifica numai in cazul lucrarilor de mare amploare.

-          Excavatii protejate prin sistemul tip berlineza este o tehnologie rapid de executat iar avantajul acesteia e conferit de faptul ca profilele metalice utilizate pentru sprijinire pot fi recuperate, conducand la cel mai mic pret de sustinere a excavatiei in cazul sapaturilor executate mai sus de nivelul panzei freatice. Uneori acest sistem e utilizat in cazul incintelor inguste cu scopul de a castiga cativa zeci de cm, dar in acest caz profilele metalice sunt inglobate in sistemul structural devenind astfel o solutie simtitor mai scumpa.

Tehnologii noi promovate de PPA:

-          post-tensionare – solutie utilizata pentru cladiri multietajate atat in infrastructura cat si in suprastructura. Se obtine o reducere a gabaritului planseelor din beton armat cu implicatii directe in reducerea costului de realizare atat la nivel de element cat si la nivel de structura in ansamblu (reducerea dimensiunii planseelor, implicit a greutatii intregii cladiri, se repercuteaza asupra sistemului de fundare, pilotilor si stalpilor). Pentru structuri ce deschidere de aprox. 8.00m se obtin reduceri de circa 10% la nivel de cost de executie plansee, comparativ cu o solutie clasica, aceasta reducere putand ajunge si la 25-30% in cazul unor deschideri de peste 10.00m.

-          Tehnologii de reducere a efectelor actiunii seismice asupra cladirilor, prin introducerea unor dispozitive de amortizare, de disipare a energiei provocate de miscarile seismice (sau vant) (ex.: Petrobrazi, Palatul Guvernului, Millenium Center, proiectul Cascade), cu un impact direct semnificativ asupra costului de executie, dar mai ales asupra celui de exploatare.

-          Utilizarea tehnologiei de sprijinire a excavatiei prin piloti sau pereti mulati sprijiniti in ancoraje. Aceasta tehnologie inlocuieste spraiturile metalice sau bermele de pamant cu niveluri de ancoraje. Fata de varianta cu sparituri cea cu ancoraje are un pret semnificativ mai mic. Dezavantajul este ca acesta nu poate fi utilizat atunci cand lungimea ancorajului depaseste limita de proprietate si nu se obtine acordul proprietarului sau exista alte cladiri cu subsoluri adanci in vecinatate.

-          Utilizam in mod uzual – in locul sistemului de innadire prin suprapunerea barelor sau prin sudura – mansoane de imbinare si piese de ancorare a armaturilor din grinzi si stalpi. Innadirea prin suprapunere presupune cresterea consumului de otel iar imbinarea prin sudura presupune un timp indelungat de executie.

-          Prefabricate – inginerii nostri au experienta in proiectarea elementelor prefabricate post/pretensionate. Suntem in masura sa proiectam cu usurinta structuri din beton armat, structuri metalice, dar avem deja experienta in proiectarea structurilor mixte, fie ca se numesc BAR (sistem structural ce utilizeaza beton cu armatura rigida) fie ca sunt structuri in care se imbina metalul, lemnul stratificat si betonul.